Tallskog.png

Hur hållbar är du?

Publicerad i:

Alla vill vara hållbara.

Alla vill vara miljövänliga.

Gröna.

Och alla försöker mer eller mindre säga sig vara det. Det skapas till och med egna certifieringar för att kunna lyfta fram sina egna produkter med gröna märken. Riktigt vad märkena betyder är svårt för oss konsumenter att veta. Att verkligen syna vilken vara som är bäst att konsumera är svårt, för att inte säga omöjligt, att kontrollera i vardagsstressen för en normalkonsument.

Men, hur ska då någon kunna särskilja sig om man verkligen på riktigt är en hållbar producent av klimatsmarta produkter.

Att det kan vara svårt bevisades för mig nyligen. Jag jobbar med SunPine, världens första bioraffinaderi som producerar talldiesel som blir till världens enda Svanen-märkta diesel. Det ÄR en klimatsmart produkt om vi pratar CO2. 89-90 procent av CO2-utsläppen försvinner. Deras produktion av 100 000 000 liter per år trollar bort CO2-ustläpp motsvarande exakt 157 672 dieselbilar.

Sedan, visst, vi har partikeldebatten kring diesel, sant. Men, om vi nu ska tanka våra dieselbilar, vilken diesel väljer vi!?

Så. Hur miljömedvetna är vi som konsumenter..!? Vet vi om detta? Vilken dieselpump väljer jag själv?

Jag sitter med en väldigt klok person som jobbat decennier inom nationell marknadsföring och som även agerar expert i branschmedia. Vi kan kalla honom Daniel.

Jag kommer från en arbetsdag med skallen full av just talldiesel och började prata om det och jag ser att han ser svävande ut i blicken…

”Jo, men du vet, Preem-reklamen, den där Gunde Svan simmar i en diesel-tank i Piteå… den går ju på tv hela tiden…”
Daniel skakar försiktigt på huvudet.

”…nu går det ju inte simma i diesel… densiteten… man sjunker”, säger jag lite trevande.

Jag berättar mer om fördelarna med produkten. Daniel konstaterar att han tankar ur fel pump. Han har inte förstått att det fanns ett så bra miljöalternativ. Jag erkänner att jag av ren lojhet vant mig att svänga in på närmaste macken och inte heller utövat min konsumentmakt.

Där och då inser jag hur svårt det är.

Att nå ut, bland allt grönt, med det verkligt gröna. Man ser inte skogen för alla träd.

Och så här ser det ut i dag. Alla vill positionera sig i de attraktiva marknadsplatserna och där står en hel drös varumärken och viftar med sina slogans. Och, inte är det lätt för oss allt mer stressade konsumenter att ta in faktaargument, vara förment medvetna och välja rätt.

Vi marknadsförare och kommunikatörer måste därför bli bättre på att vara än mer direkta, än mer tydliga, och bryta oss igenom sorlet med det viktigaste. Och, när det INTE är hållbart, faktiskt ha modet att vägra måla kunder gröna… Kan vi lova varandra det?

CO2-utsläppen ökar för övrigt i Sverige. Försäljningen av stadsjeepar med prestanda som vi väl egentligen inte behöver likaså.

Jaja.

Men kunde vi åtminstone välja rätt pump… Snälla.

 

Publicerad i Norrbottens Affärer 20 april 2018.

Publicerat lördag 21 april, 2018