• Olle Hellström
  • Daniel Eriksson
  • Britt-Marie Rauman Krohn
  • Helena Eriksson
  • Karin Larsson
  • David Hakeberg
  • Ludde Wästfelt
  • Ronny Olovsson
  • Anders Ahlbom
  • Carin Elvhammar
  • Carola Waara
  • Peter Kemi
  • Sofia Lindström
  • Robin Thomasson
  • Henrik Larsson
  • Helén Fagerström
  • Fredrik Johansson
  • David Granström
  • Pär Wallin
  • Caroline Sundvall
  • Christoffer Granström
  • Fredrik Karlsson
  • Mariana Vnuk
  • Malin Hansegård
  • Mikael Cylvén
  • Olov Nilzén
  • Kristofer Westling
  • Magnus Ahlqvist
  • Simon Lokko
  • Dan Billingham
  • Sofie Pexer

Poster med taggen "gi"

Don’t be a average G.I. Joe.

Det är tydligt att hälsa handlar om GI numera. Långsamma kolhydrater är bra, snabba är pest å pina. Helst ska vi inte äta kolhydrater över huvudtaget. I butikerna står många av oss och lusläser innehållsförteckningen på förpackningarna i jakt på lägsta möjliga kolhydratinnehåll.

De som är allra gladast över GI-trenden är naturligtvis livsmedelsproducenterna, näringsfysiologerna och bokförlagen. Enligt Staffan Lindewall, vd på livsmedelsvarumärket Go Green, handlar vi färdiga linser och bönor för 150 miljoner kronor per år. Den siffran förväntas stiga till en halv miljard inom bara några år. Uppskattningsvis hälften av facklitteraturen som säljs handlar om hälsa och hälften av hälsoböckerna handlar om GI, uppger en av Sveriges mest kända GI-förespråkare, Fredrik Paulun. Över 100 000 exemplar har han själv sålt av boken med den urtrista titeln ”Allt om glykemiskt index”.

GI är alltså big business och vi konsumenter är fullständigt hjärntvättade. En armé av rättrogna läser GI-tabeller som fan läser bibeln och skriker i högan sky varje gång de ser en potatis, vanlig pasta eller, hemska tanke, en morot.

Nej, vägra bli en G.I. Joe, soldatparafrasen som blint och utan eftertanke lyder hälsogeneralernas order.

Själv ser jag fram mot helgen och en lågtemperaturstekt lammrygg, potatisterrin med getost och rosmarin, ragu på puylinser, stekt svamp och rödvinssås monterad med brynt smör.

Till det blir det nog en Gevrey-Chambertin La Justice, 2005 (SB 99590) som med sina matvänligt friska syror och blandning av skogshallon, örter, anis och brända bildäck, kommer att omfamna lammet perfekt.

No trick, only treat for papa this weekend!