HannahsfemTips.jpg

Fem Vinter.tips när du postar nyheter på din webbsida

Publicerad i:

Hannah Boman är ny content manager på Vinter. Hon vet hur du fångar uppmärksamheten hos din webbsidas besökare. Här delar hon med sig av 5 enkla och snabba tips.


1. HITTA EN TYDLIG VINKEL

Vad är det egentligen du vill förmedla? Bestäm dig för vad exakt det är du vill berätta så blir det enklare både för dig när du skriver och för läsaren att förstå budskapet.

Undvik: Att försöka få in för många idéer i samma text. Två bra idéer kanske gör sig bättre i två separata texter?

Gör så här i stället: Bestäm dig för vad kärnan i ditt budskap är och satsa på att förmedla det så tydligt som möjligt.

 

2. ENKEL RUBRIK SOM LOCKAR TILL LÄSNING

Se rubriken som ett skyltfönster för din text. All information behöver inte få plats i rubriken, det räcker med det allra viktigaste så att läsaren förstår vad det handlar om och blir intresserad av att läsa mer. Sätt därför en rubrik som både berättar om kärnan i innehållet men också lockar läsaren till att klicka sig in och läsa texten.

Undvik: För långa rubriker med krångliga ord, många detaljer och svårtillgänglig information som skrämmer bort läsaren.

Gör så här i stället: Sätt en rubrik som på ett lättförståeligt sätt sammanfattar innehållet och försök att få med någon detalj som lockar till läsning.


3. KOM TILL SAKEN

Försök att så snabbt som möjligt komma till poängen när du väl har börjat skriva din text. Precis som rubriken ska inledningen av texten bara innehålla det allra nödvändigaste för att läsaren ska förstå ditt budskap. Därför behöver du inte trycka in alla detaljer i de första meningarna, utan lyft fram det som du tycker är allra viktigast.

Undvik: För mycket bakgrundsinformation och för mycket hårda fakta.

Gör så här i stället: Tänk på samma sätt som när du sätter en rubrik. Håll det enkelt, lättbegripligt och ge läsaren någon spännande detalj som lockar till att läsa vidare.


4. HÅLL DIG TILL DIN VINKEL

När du väl har fått till en lockande rubrik och en bra inledning har du chansen att berätta mer och gå in på fler detaljer i resten av texten. Men tänk ändå på att hålla dig till din bestämda vinkel och skala bort information som inte är relevant för just den här texten. Om det är en längre text är mellanrubriker ett bra sätt att underlätta för läsaren.

Undvik: Information som inte är relevant för det du vill förmedla.

Gör så här i stället: Fundera en extra gång på vad du skriver – är det viktigt för läsaren? Tillför det något för att lyfta fram ditt budskap eller är det bara utfyllnad?


5. KAN DU GÖRA DITT BUDSKAP ÄNNU TYDLIGARE?

Text kan förmedla det mesta, men ibland finns det andra sätt som kan hjälpa dig att få fram det du verkligen vill säga. Kan du lägga in en länk där intresserade läsare kan få ännu mer information? Eller har du någon bild eller något diagram som kan komplettera din text för att göra budskapet mer lättförståeligt?

Undvik: Att presentera fakta som är svår att ta till sig, exempelvis mycket siffror, i bara text.

Gör så här i stället: Ta hjälp av bilder, filmklipp eller diagram för att komplettera din text och göra det enklare för läsaren att förstå det du vill förmedla.

 

Lite mer om Hannah Boman:
Hur kommer du att förgylla livet för Vinters kunder (förutom ovanstående tips)?

– Jag kommer att leverera texter som sticker ut och väcker intresse. Jag ska även förgylla deras liv genom att bidra med kreativa idéer på vad som ens ska bli en text, eftersom en bra vinkel är det viktigaste att börja med.

Du har ju nyligen bevakat OS som webbredaktör på Expressen. Vad minns du bäst från PyeongChang?

– Eftersom jag håller på Finland måste jag säga Iivo Niskanens kross på femmilen. Annars Tre Kronors fiasko eller när jag jinxade totalt och sa att det kommer att bli en helt händelselös dag. Den slutade med svenskt guld i slalom och svenskt silver i skidskytte.

Hur kommer man i kontakt med dig?

– Jag finns på 076-323 22 06 och hannah.boman@vinter.se. Har även – enligt en före detta kollega – Sveriges tråkigaste Instagramkonto där jag går under namnet @mormorboman

 

 

copy Nyheter Nyhetssajt webb

Publicerat onsdag 7 mars, 2018

Läs också: