EnsamInteStark.jpg

Ensam är inte stark

Publicerad i:

Sann kreativitet summeras i ett glatt ”jomenvisst”. En positiv tillbakastuds. Den där förmågan att för varje studs förbättra, nå lite längre.

Och det finns en oerhörd mängd aktörer som jobbar med att just utveckla oss, förbättra. Näringslivsbolag, destinationsbolag, tillväxtprojekt, inkubatorer, fonder, mentorsprogram…

Det är inte en brist på initiativ.

Inte en brist på vilja.

Inte egentligen heller på resurser.

Det sas till mig för en tid sedan att det fanns cirka 63 främjarorganisationer i Norrbotten. Alla hade ett eget kontor. Egen personal. Egen webbsida. Egen logotyp.

En dröm för konsulter förstås. Att stratega åt 63 kunder, snickra kommunikationsplattformar, grafiska profiler och sociala medie-strategier.

Men…

Sprid int ut det här nu, bara mellan dig och mig nu, egentligen borde vi samordna och samverka, på rikt. Slå samman oss och våra resurser så att vi kan uträtta mer utåtriktad action och inte bränna mer pengar på att administrera organisation.

Färre och värre.

Mer pang för pengen.

Men, det här är svårt. Det här är strukturellt.

Att verkligen samordna och samverka på rikt kräver att vi sänker garden, slutar tänka revir. Att vi själva öppnar för att faktiskt förändra oss och vår egen verksamhet. Att vi kanske faktiskt ska ta bort vår egen logo och inordna oss i något större, för att det är bättre för vårt syfte.

Tänk om resurserna som bygger de här eventuellt 63 aktörerna skulle samlas och aktiveras externt med en minimum av administrativa kostnader. Hur mycket kraft skulle det frigöra?

Jag tror att den här tanken, farlig för att jag i några få meningar kanske trampat en mängd viktiga personer på tårna, är en av de mest centrala för att lyckas i framtiden.

Det här kan också omsättas i en kommuns olika förvaltningar eller en koncerns olika divisioner. En utvecklad förmåga att samverka över strukturella gränser, att bygga en stark gemensam berättelse eller utveckling, är direkt affärskritisk.

Så, vad säger du, har du sänkt garden?

Publicerat måndag 17 oktober, 2016